Postanak Zemlje

Planet na kojem živimo nije oduvijek postojao niti je izgledao takvim kao što ga danas poznajemo. Zemlja se kao planet oblikovala iz vrtložnog oblaka plina i prašine prije otprilike 5 milijardi godina, istovremeno sa Suncem i drugim planetima.

Većina geologa smatra da je Zemlja nekada davno bila užarena kugla koja se postupno hladila, stvarajući na površini čvrstu koru koja i danas pluta na polutekućoj unutrašnjosti. Zemlja je oduvijek bila nemirna! Neprekidne eksplozije i vulkanske erupcije stalno su mijenjale izgled njene površine, a plinovi i prašina što su se stvarali u tim procesima, zahvaljujući Zemljinoj privlačnoj sili, gravitaciji, zadržavali su se uz površinu postupno stvarajući praatmosferu. Kasnije se vodena para hladila i u obliku kiše padala na Zemlju.

Tijekom milijuna godina neprekidnih oborina počeli su se se stvarati praoceani koji su postupno prekrivali sve veću površinu Zemlje. Sve je to trajalo oko pola milijarde godina, da bi se tek prije nešto manje od 4 milijarde godina stvorili uvjeti za nastanak života!