Ornithischia

Dinosauri koji su imali kukovlje slično ptičjem nazvani su Ornithischia prema grčkim nazivima za pticu i kukovlje (ornitheos - ptičji; ischion - kukovlje). Bili su to biljojedi, živjeli su u krdima. Kretali su se dvonožno (iguanodon) ili četveronožno (stegosaur). Čak su i oni dvonožni povremeno mogli stati na prednje udove jer im oni nisu bili bitno smanjeni kao kod teropoda. Imali su zube u stražnjem dijelu čeljusti, pa su mogli mljeti biljnu hranu. Pažnja! Bili su biljojedi i hranili su se biljkama, ali ne i travom, jer se ona pojavila milijunima godina nakon 'što su dinosauri izumrli!

Iguanodon, dvonožni dinosaur, dosezao je visinu i do 5 metara, a dužinu do desetak metara. Prepoznatljiv je po velikoj glavi i palcima prednjih nogu na kojima su poveče koštane izrasline u obliku šiljaka, koji su mu služili za obranu od grabežljivaca.

Od četveronožnih predstavnika, posebno su popularni stegosauri i triceratopsi. Niski rastom, ali zato dugački i po nekoliko metara, i da, bili su vrlo snažni i opasni. Prepoznatljivi su po rožnatom kljunu i različitim -ukrasima» po tijelu (koštane ploče, bodlje, krijeste i dr.).