Saurischia

Dinosauri ove skupine imaju kukovlje kao krokodili i gušteri (od grčkog sauros - gušter i ischion - kukovlje). Prema načinu kretanja i prehrane dijelimo ih na dvonožne mesojede teropode (Theropoda) i na četveronožne biljojede sauropodomorfe (Sauropodomorpha).

Teropodi su se kretali dvonožno i bili su mesojedi. Imali su veliku glavu sa šiljatim, oštrim zubima koji su im služili za trganje, sječenje i odgrizanje hrane. Prepoznatljivi su po jakim stražnjim nogama i dugom mišićavom repu koji je služio za održavanje ravnoteže kod kretanja, ali i za obranu od napada s leđa, kada je trebalo. Neki teropodi imali su izrazito smanjene prednje udove kao Tyrannosaurus, zasigurno jedan od najpoznatijih i najpopularnijih dinosaura uopće. Poznatiji teropodi bili su veliki Allosaurus, Baryonyx, Giganotosaurus, ali i maleni Compsognathus, Oviraptor, Gallimimus, Scipionyx i dr. U Hrvatskoj, u Istri, pronađeni su lokaliteti s troprstim otiscima stopala teropodnih dinosaura.

Sauropodi su najveće kopnene životinje svih vremena. Ovi su dinosauri lako prepoznatljivi po svom ogromnom tijelu, izrazito dugom vratu i repu, i stupastim nogama. Imali su malu glavu, a u čeljusti klinaste zube koji su služili za odgrizanje biljne hrane, ali ne i za žvakanje. Zato su sauropodi u svom želucu imali zaobljene komade kamenja, tzv. gastrolite, koji su im služili za usitnjavanje hrane. Brojni kružni otisci njihovih stopala pronadeni su i kod nas u Hrvatskoj. Poznatiji sauropodi su Apatosaurus, Brachiosaurus, Diplodocus, Amargasaurus, Supersaurus, Camarasaurus, Ultrasaurus i dr.