Charles Darwin

Charles Robert Darwin (Velika Britanija, 1809. – 1882.) engleski je znanstvenik i prirodoslovac. Iako je najpoznatiji kao autor moderne teorije o evoluciji živih bića procesom prirodnog odabira, koja je po njemu nazvana darvinizam, Darwin je, prije svega, mada je to možda manje spominjano i znano, bio istaknuti geolog. Bavio se fizičkom geologijom, proučavao vulkane, koraljne grebene, sakupljao fosile.

Darwin je znatno doprinio geološkoj znanosti u tumačenjima razvoja života na Zemlji. Kao mladić, 1831. godine, pridružio se ekipi prirodoslovaca na znanstvenom putovanju po svijetu brodom ‘Beagle’. Na tom putovanju Darwin je dobio priliku promatrati geološke formacije na različitim kontinentima i otocima te sakupiti mnoge fosile. Na putovanju Južnom Amerikom, Darwin je, iznenađen činjenicom o rasprostranjenosti vrsta i geološkim odnosima živućih vrsta spram izumrlih, došao na ideju o promjenjivosti vrsta tijekom geološke prošlosti. Svoja zapažanja, dnevnike s putovanja, objavio je 1839. godine. Samo mjesec dana prije objave njegova najpoznatijeg rada “Postanak vrsta”, odlikovan je za izniman doprinos geološkoj znanosti najvišim odlikovanjem britanskog Geološkog društva.

Postanak vrsta

Darwin je svoju teoriju prvi puta objavio 1858. godine u novinama, istovremeno kada je to učinio i Alfred Russel Wallace, mladi prirodoslovac koji je neovisno od Darwina došao do istog zaključka. Zahvaljujući nizu s(p)retnih okolnosti, Darwin je uspio prvi, već 1859. godine, objaviti svoju teoriju u knjizi «Postanak vrsta» (The Origin of Species). Tu je knjigu Darwin pripremao pune 22 godine, a kada je knjiga objavljena, izazvala je veliko zanimanje tako da je rasprodana u potpunosti već prvi dan po izlasku iz tiska. Knjiga je odmah proglašena «knjigom koja je šokirala svijet». Zbog velikog interesa, naknadno je, za Darwinova života, tiskano još šest izdanja. Kasnije, 1871. godine, Darwin je objavio i “Porijeklo čovjeka”. Te su knjige objavljene i u hrvatskom prijevodu.