Svemir

Svemir je sve što nas okružuje. To je prostor ispunjen zračenjem i materijom u različitim oblicima. U njemu se nalaze galaksije, zvijezde, planeti, međuzvjezdani plin i čestice prašine. Postanak našeg svemira objašnjava se s nekoliko teorija, od kojih je u posljednje vrijeme sve uvaženija teorija "Velikog praska" (eng. Big Bang) koji se dogodio, prema najnovijim spoznajama, prije 13.7 milijardi godina. Udaljenosti u svemiru mjere se svjetlosnim godinama, za razliku od Sunčeva sustava u kojem se udaljenosti mjere astronomskim jedinicama.

Galaksije sadrže milijarde zvijezda, planeta, te ogromne oblake međuzvjezdane prašine i plinova. Različitih su veličina i oblika, pa razlikujemo spiralne, eliptične, kuglaste itd. Skupine galaksija međusobno se udaljuju velikim brzinama. Jedna od mnogih galaksija je i ova naša u kojoj se nalazi Sunčev sustav kojega poznajemo, a koja je nazvana Mliječna staza, mada se još ponekad može čuti i naziv Kumova slama. Naša je galaksija spiralnog oblika s dva kraka. U njoj je više od stotinu milijardi zvijezda, a u njenom središtu nalazi se crna rupa. Najsjajnija zvijezda naše galaksije koju vidimo na večernjem nebu je Sirius A. Najdalja galaksija koju možemo vidjeti golim okom je Andromeda.

Čovjek nastoji upoznati svemir još od davnina, od najstarijih kultura, ali tek u 17. stoljeću izumom teleskopa započinje njegovo intenzivnije proučavanje, a time i napredak astronautike. Svemir se proučava u okviru znanosti astronomije (znanost o zvijezdama) i kozmologije (grana astronomije koja proučava svemir).