Sunce

Središnja zvijezda našeg Sunčevog sustava je Sunce. Ono je nastalo prije nekih 4.6 miijardi godina od nakupine međuzvjezdanog plina i prašine koja se zbog gravitacijskog privlačenja počela sažimati. To je uzrokovalo rast temperature, a zbog zagrijavanja plin je počeo zračiti.

Oko ovoga našeg Sunca kruži osam planeta, 5 patuljastih planeta, više od 200 prirodnih satelilta (mjeseca), milijuni asteroidi, više tisuća kometa, meteoroida te čestica prašine. Sunce, ta "žuta zvijezda", golema je, gotovo savršena kugla usijanih plinova.

Promjer Sunca je 1 400 000 km! To znači da je promjerom čak 109 puta veća od Zemlje, a masom 745 puta veća od svih planeta sustava zajedno. Sunce je u stvari bijelo, ali zbog raspršivanja svjetlosti u Zemljinoj atmosferi izgleda žuto na nebeskoj plavoj podlozi. Izvor Sunčeve topline je nuklearna energija iz duboke unutrašnjosti, gdje temperatura doseže i 15 milijuna °C! Upravo ta energija omogućava jaki i blještavi Sunčev sjaj, koji se ne smije, a ni ne može promatrati bez zaštitnih naočala.

Ovo naše Sunce sjaji i traje, kao što je spomento, već 4.6 milijardi godina, a pretpostavlja se da će sjati još otprilike toliko. Golemoj energiji koja dolazi sa Sunca i daruje nam toplinu i svjetlost, ali očito i optimalnoj poziciji Zemlje, niti preblizu niti predaleko od Sunca, zahvaljujemo postanak i opstanak života na našem planetu Zemlji.

Ljudi su oduvijek znali koliko je Sunce važno i često su ga štovali kao božanstvo. Zato se i kaže: Sunce je izvor života!

Važni podaci:
promjer: 1 392 000 km
masa: 1,9891 x 10³⁰ kg
prosječna gustoća: 1,411 g/cm³
površinska temperatura: 5505 °C