Venera

Venera je drugi planet od Sunca. Nema svojih prirodnih satelita. Dimenzijama i masom ovaj je planet vrlo sličan Zemlji. Ono što ga čini sasvim posebnim jest njegova rotacija oko svoje osi u suprotnom smjeru od ostalih planeta!

To je stjenoviti planet s čestim vulkanskim erupcijama i gustom atmosferom od ugljikovog dioksida (CO₂). Kako takva atmosfera proizvodi jaki efekt staklenika, temperatura na površini Venere uvijek je vrlo visoka, viša od temperature bilo kojeg drugog planeta (prelazi i 400ºC). Površina Venere puna je kratera od davnih vulkanskih erupcija, a veći dio planeta prekrivaju brežuljkasta vulkanska područja i visoravni.

Poslije Sunca i Mjeseca, Venera je prividno najsvjetlije tijelo na nebu. Njena gusta atmosfera zapanjujuće snažno odbija svjetlost, pa na noćnom nebu sjaji poput zvijezde. Budući da je ovaj planet povremeno vidljiv prije izlaska Sunca, a ponekad nakon zalaska Sunca, u narodu je Venera poznata ili kao Jutarnja zvijezda - zvijezda Danica, ili kao Večernja zvijezda. Zbog svog predivnog sjaja ovaj je planet nazvan Venera po rimskoj božici ljubavi i ljepote, iako su uvjeti na njenoj površini «kao u paklu».